- Roman Schmidt

Aantal personen:
4
Ingrediënten:
Voor de falafels
500gr geweekte kikkererwten (500gr gedroogde kikkererwten weken in water gedurende 24 uur)
2 teentjes look
1 sjallot
1 eetlepel komijnzaad
Een grote bussel peterselie fijngesneden
2 eetlepels olijfolie
Eventueel wat water om het geheel smeuig te maken
5 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel
Voor de paprikasaus:
2 eetlepels olijfolie
1 ui fijngesneden
2 teentjes look fijngesneden
2 paprika's in stukken gesneden
1 eetlepel harissa
Koffielepel tijm
Koffielepel paprikapoeder
1 eetlepel tomatenpuree
200ml bouillon (naar keuze)
Bereiding:
Voor de falafels
Giet het vocht van de kikkererwten
Doe de sjallot, look, olijfolie, komijnzaad en peterselie in een keukenrobot en mix het glad
Voeg de kikkererwten in delen toe aan de massa. Mix tussendoor
Voeg de eetlepels bloem toe aan het geheel
De massa moet kneedbaar zijn zoals gehakt voor gehaktballen
Als de massa te vast is kan je wat water toevoegen
Rol er 14-20 falafels van
Verwarm de friteuse op 170°C
Bak de falafels 5 minuten
Het beste resultaat behaal je door de falafels nog een tweede maal te bakken (net zoals frieten)
Voor de paprikasaus
Verwarm een pot op matig vuur en voeg de olijfolie toe als de pot warm is
Voeg de ui en look toe en stoof ze gedurende 3 minuten
Voeg vervolgens de paprika toe en stoof het geheel op gedurende 10 minuten
Doe de tijm, paprikapoeder, tomatenpuree en harissa in de pot en stoof alles 2 minuten mee
Voeg de bouillon toe en laat het geheel 20 minuten simmeren
Mix de saus
Tip: eet het als voorgerechtje of als hoofgerecht in een volkoren pita met een koolsalade