RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Aantal personen:

2


Ingrediënten:

  • 100gr volkorenmeel of roggebloem

  • 200gr bloem

  • 6gr gedroogde gist

  • 3gr zout

  • 180gr lauw water

  • 250ml pasata

  • 5 eetlepels za'atar (een mengeling van voornamelijk sesamzaad, tijm, oregano en sumak)

  • 1 rode ui in ringen gesneden

  • Balsamicoazijn

  • 1 courgette in slierten gesneden

  • 1 puntpaprika in ringen gesneden

  • 100gr feta

  • Enkele lepels tzatziki (recept staat op deze website)

  • 8 olijven in stukken gesneden


Bereiding:

  • Doe de 2 bloemsoorten, zout, gist en water bij elkaar en kneed het geheel 10 minuten (je kan het ook in een keukenrobot doen)

  • Laat het deeg op zijn minst 40 minuten rusten

  • Om de saus te maken doe je de pasata in een kommetje samen met de za'atar en roer alles door elkaar

  • Marineer de gesneden uien in de balsamicoazijn

  • Verwarm de oven op 220°C

  • Verdeel het deeg in 2 bollen

  • Rol 1 bol uit en bestrijk de bodem met de gekruide tomatensaus

  • Doe er 50gr feta

  • Bak de pita pizza 5-10 minuten in de oven

  • Beleg de pita pizza met de helft van de groenten (courgette, paprika, ui en olijven)

  • Werk af met een beetje tzatziki

  • Herhaal het proces voor met het ander deeg


Tip: dit deeg kan je ook gebruiken voor pizza. Zo heb je een vezelrijke bodem zonder toegevoegde vetten.

0 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

1


Ingrediënten:

  • 200ml sojayoghurt of gewone yoghurt (geen griekse, want de griekse variant bevat te veel vet)

  • 200gr bevrozen bosvruchten

  • Blauwe bessen

  • Banaan

  • 1 theelepel chiazaad

  • 1 theelpel lijnzaad

  • 2 medjoul dadel

  • Een beetje kokosrasp

  • Munt of basilicum of dragon om af te werken


Bereiding:

  • Doe de bosvruchten en yoghurt in een blender en mix alles glad

  • Giet de smoothie in een kom

  • Werk af met al de andere ingrediënten


Weetje: de vezels afkomstig van de zaden en het fruit zijn een ideale snack voor onze darmbacteriën. De yoghurt brengt in zijn plek goede bacteriën aan in onze darm. Hoe gezonder onze darmflora, hoe gezonder ons lichaam

7 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

2


Ingrediënten:

  • Arachideolie (200-300ml om de tofu in te bakken)

  • 250gr tofu, in stukken gesneden

  • Maiszetmeel om de rond de tofu te doen

  • 120gr noodles gekookt volgens verpakking (dit zou ongeveer 250gr wegen als de noodles gekookt zijn)

  • 2 eetlepels arachideolie

  • 1 chilipeper fijngesneden

  • 1 stukje gember fijngesneden

  • 1 teentje look fijngesneden

  • 300gr broccolini in 2 gesneden

  • 4 lente-uien in stukken gesneden

  • 100ml water

  • 40ml sojasaus

  • 40ml mirin

  • 1 theelepel sesamolie

  • Optioneel: sesamzaad om af te werken


Bereiding:

  • Zet een wok op hoog vuur en voeg er een grote hoeveelheid olie aan toe

  • Omhul de tofu met het maiszetmeel

  • Bak de tofu in de olie als de olie 180°C bereikt (de olie lijkt dan te bewegen op het oppervlakte)

  • Bak de tofu tot de buitenkant krokant is (2minuten)

  • Leg de tofu op keukenpapier, zeef de olie en hou de olie eventueel bij

  • Verwarm de wok terug op hoog vuur en voeg de 2 eetlepels arachideolie eraan toe

  • Doe de lente-ui, chilipeper, look, gember en broccolini in de wok en roerbak het geheel gedurende 3-4 minuten

  • Voeg de noodles toe aan de wok en zet alles om

  • Voeg het water, sojasaus, mirin en sesamolie toe aan de wok

  • Wok alles nog 1 minuut

  • Werk af met de tofu en optioneel het sesamzaad

Tip: Herbruik de tofuolie bij om de volgende keer je dit overheerlijk gerecht maakt

1 keer bekeken