RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4


Ingrediënten:

Voor de falafels

  • 500gr geweekte kikkererwten (500gr gedroogde kikkererwten weken in water gedurende 24 uur)

  • 2 teentjes look

  • 1 sjallot

  • 1 eetlepel komijnzaad

  • Een grote bussel peterselie fijngesneden

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Eventueel wat water om het geheel smeuig te maken

  • 5 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel

Voor de paprikasaus:

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui fijngesneden

  • 2 teentjes look fijngesneden

  • 2 paprika's in stukken gesneden

  • 1 eetlepel harissa

  • Koffielepel tijm

  • Koffielepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 200ml bouillon (naar keuze)

Bereiding:

Voor de falafels

  • Giet het vocht van de kikkererwten

  • Doe de sjallot, look, olijfolie, komijnzaad en peterselie in een keukenrobot en mix het glad

  • Voeg de kikkererwten in delen toe aan de massa. Mix tussendoor

  • Voeg de eetlepels bloem toe aan het geheel

  • De massa moet kneedbaar zijn zoals gehakt voor gehaktballen

  • Als de massa te vast is kan je wat water toevoegen

  • Rol er 14-20 falafels van

  • Verwarm de friteuse op 170°C

  • Bak de falafels 5 minuten

  • Het beste resultaat behaal je door de falafels nog een tweede maal te bakken (net zoals frieten)

Voor de paprikasaus

  • Verwarm een pot op matig vuur en voeg de olijfolie toe als de pot warm is

  • Voeg de ui en look toe en stoof ze gedurende 3 minuten

  • Voeg vervolgens de paprika toe en stoof het geheel op gedurende 10 minuten

  • Doe de tijm, paprikapoeder, tomatenpuree en harissa in de pot en stoof alles 2 minuten mee

  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel 20 minuten simmeren

  • Mix de saus

Tip: eet het als voorgerechtje of als hoofgerecht in een volkoren pita met een koolsalade

0 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

2


Ingrediëntenlijst:
  • 600gr vastkokende aardappelen

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 3 eetlepels magere yoghurt

  • 2 eetlepels fijngesneden dragon

  • Sla of kruiden voor af te werken (rucola, oost indische kers, radicchio, ...)

  • Optioneel: mierikswortelpasta of vers geraspt


Bereiding:
  • Kook de aardappel gaar in de schil. Gebruik aardappelen van ongeveer dezelfde grootte.

  • Voeg de mayonaise, yoghurt, dragon en de mierikswortel in een grote kom en meng alles onder elkaar

  • Voeg de gekookte aardappelen bij de dragonsaus

  • Werk af met de kruiden, peper en zout



3 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

1


Ingrediënten:

  • 50gr haver

  • 200ml magere of halfvolle melk, of een plantaardig alternatief

  • 1 koffielepel oploskoffie (of een shot espresso)

  • Mespunt kaneel

  • 1 eetlepel gehakte pecannoten

Bereiding:

  • Doe de haver, melk, koffie en kaneel in een kookpotje of kom

  • Vewarm het geheel op zacht vuur gedurende 3 minuten of 2 minuten in de microgolfoven

  • Werk af met banaan en pecannoten

2 keer bekeken

© 2020 Roman Schmidt