RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Aantal personen:

2


Ingrediënten:

  • 2 rode uien in halve ringen gesneden

  • 4 teentjes look in 2 gesneden

  • 2 pastinaken (of 1 grote) in stukken gesneden van ongeveer 2cm

  • Een halve pompoen in halve ringen gesneden

  • Een halve knolselder in stukken gesneden van ongeveer 2cm

  • 2 wortelen in stukken gensneden van 1cm

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 5-10 bladen salie in grote stukken gesneden

  • 40gr walnoten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C

  • Doe al de ingrediënten in een grote bakplaat, uitgezonderd de walnoten

  • Bak de groenten 30-40 minuten

  • Voeg de laatste 10 minuten de walnoten toe


Tip: je kan gerust krielaardappelen toevoegen aan de ovenschotel


Tip: maak er een dressing bij van 10gr honing, 30gr citroensap, 25gr walnootolie en 25gr olijfolie

2 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

1


Ingrediënten:

  • Een stuk baguette of ciabatta (voorkeur gaat naar de volkoren variant)

  • Een koffielepel mayonaise

  • Een halve koffielepel vissaus

  • Een eetlepel arachideolie

  • 75-100gr tofu, in schijven gesneden

  • Een eetlepel sojasaus

  • Een stuk komkommer, gesneden

  • Een wortel, geraspt of met de dunschiller slierten gemaakt

  • Een lente-ui, in ringen gesneden

  • Een koffie lepel zoet-zuresaus


Bereiding:

  • Plaats een pan op hoog vuur

  • Bak de tofu in een eetlepel arachideolie

  • Draai de tofu om wanneer de onderkant krokant is

  • Voeg de sojasaus toe en laat wat inkoken

  • Besmeer de baguette met de mayonaise en vissaus

  • Doe de tofu, groenten en zoetzure saus op de baguette

  • Werk eventueel af met citroensap



1 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

2


Ingrediënten:

  • Arachideolie

  • 250gr tofu, laten drogen op keukenpapier

  • 1 ei, geklutst

  • Een stuk prei, fijn gesneden

  • 2 wortels geraspt

  • 1 grote sjalot, fijn gesneden

  • 150gr sojascheuten

  • 120gr rijstnoodles

  • 2 eetlepels gehakte pindanoten

Pad thai saus:

  • 6 eetlepels vissaus

  • Sap van een limoen

  • 3 eetlepels rietsuiker

  • 1 koffielepel tamarindepasta, optioneel

  • 2 eetlepels water

Frisse salade

  • Een halve komkommer in slierten gesneden (gebruik de dunschiller)

  • Een halve mango in slierten gesneden

  • Een eetlepel van de pad thai saus

  • Koriander en/of munt, fijn gesneden


Bereiding:

Voor de saus:

  • Roer al de ingrediënten doorelkaar


Voor de salade:

  • Voeg al de ingrediënten bij elkaar


Kook de noodles gaar (zie verpakking)


Voor de tofu:

  • Doe redelijk wat arachide olie in de wokpan en verwarm het op hoog vuur

  • Snijd de tofu in repen

  • Bak de tofu in de hete olie tot het mooi krokant is

  • Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier

  • Optioneel: hou de olie bij om de volgende keer tofu te bakken


Wokken:

  • Verwarm de wok op hoog vuur

  • Voeg een eetlepel arachideolie toe

  • Bak het ei tot een roerei

  • Haal het ei eruit en voeg opnieuw een eetlepel arachideolie toe

  • Doe de sjalot, prei en wortel in de wok en roerbak het 3 minuten

  • Voeg het ei en de sojascheuten toe en roer alles om

  • Voeg de rijstnoodles toe aan het gerecht

  • Roer alles rond

  • Voeg na 2 minuten de saus toe aan het gerecht en verwarm alles gedurende een minuut

  • Werk af met de gebakken tofu, pinda's, eventueel gedroogde chilivlokken




Opmerking: ik gebruik af en toe suiker bij het koken. Over het algemeen voegt het relatief weinig calorieën toe. Sommige gerechten hebben het echt nodig. Het gebruik van toegevoegde suikers moet zo laag mogelijk zijn, maar af en toe kan het geen kwaad. Let vooral op de consumptie van gesuikerde dranken, snoep, koeken, ... . Deze geven geen meerwaarde aan je dagelijks eetpatroon, een gezonde warme maaltijd wel.

2 keer bekeken

© 2020 Roman Schmidt