RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt


Aantal personen:

8


Calorieën per portie:

99


Ingrediënten:

  • 1 pompoen(800gr) in stukken gesneden (de soort speelt geen rol)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 uien in ringen gesneden

  • Een stuk gember van 3cm lang, geraspt of fijn gesneden

  • 2 tenen look gesneden

  • 2 stengels selder in stukken gesneden

  • 1 prei

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel komijn

  • 1 theelepel gedroogde of verse tijm

  • 2 vetarme bouillonblokjes (kip of vegetarisch)

  • 2 liter water

  • Peper en zout


Bereiding:

  • Fruit de ui aan in de olie op matig vuur

  • Voeg na 2 minuten de gember, selder, prei en look toe en stoof verder aan gedurende 5 minuten

  • Voeg de kurkuma, komijn en tijm toe en bak mee voor 1 minuut

  • Voeg de pompoen toe en stoof 5 minuten aan

  • Voeg 2 liter water toe en de 2 bouillonblokjes

  • Kook de soep een half uur, of tot de groenten gaar zijn, op zacht vuur

  • Mix de soep en kruid af naar smaak

Tip: als de soep te dik is, voeg dan wat water toe. De textuur van de soep kan je zelf bepalen.


Tip: eet er een volkoren boterham bij om een voldaan gevoel te hebben


9 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4


Calorieën per portie:

510 kcal


Ingrediënten:

  • 3 eetlepels arachideolie

  • 300gr kipfilet in blokjes of 300gr seitan

  • 100ml water

  • 2 uien gesneden in grote stukken gesneden

  • Gele paprika in grote stukken gesneden

  • Rode paprika in grote stukken gesneden

  • 1 broccoli in roosjes gesneden

  • 3 tenen look in blokjes gesneden

  • 40gr cashewnoten

  • 4 lente uien fijn gesnipperd

Saus

  • 4 eetlepels hoisinsaus

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 4 eetlepels water

  • 2 eetlepels azijn

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel maïzena


  • 60gr ongekookte zilvervlies rijst of volkoren rijst per persoon


Bereiding:

  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking

  • Voeg al de ingrediënten voor de saus bij elkaar en roer ze tot een homogene massa

  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels arachideolie toe wanneer de wok heet is. Bak de kip of seitan goed aan

  • Voeg het water toe wanneer de kip goed aangebakken is. Laat het 30 seconden koken en haal alles uit de wok en houdt opzij in een kom

  • Verhit de wok terug op hoog vuur en voeg 1 eetlepel arachideolie toe wanneer de wok heet is

  • Voeg de uien en broccoli en laat even aan kleuren zonder te roeren. Dit geeft de typische wok smaak

  • Schudt de groenten door elkaar en voeg de paprika, look en cashewnoten toe. Roerbak ongeveer 1 minuut

  • Voeg de kip met het vocht en de saus toe

  • Laat het tot het kookpunt komen en kook het geheel ongeveer 1 minuut

  • Werk af met de lente ui

Tip: Je kan het vlees of seitan marineren in 2 eetlepels van de saus

21 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4


Calorieën per portie:

151 kcal

Ingrediënten:

  • 200gr maïs uit blik (of vers)

  • 1 avocado

  • 1 rode paprika

  • 1 chili peper

  • 1 rode ui

  • 1 teentje look

  • Limoenzest

  • Sap van limoen (naar smaak)

  • Peper en zout

  • Optioneel: koriander


Bereiding:

  • Plet de avocado en voeg de look toe (geperst of fijn gesneden)

  • Giet de maïs af en voeg bij de geplette avocado

  • Snijdt de rode ui, chilipeper en paprika in fijne blokjes en voeg bij de geplette avocado

  • Voeg de limoenzest en het sap toe

  • Kruidt af naar smaak


Tip: Dit past bij elk Mexicaans of Amerikaans gerecht


Tip: Je kan nog groenten toevoegen zoals tomaten, lente ui, …

33 keer bekeken

© 2020 Roman Schmidt