RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Portie:

45gram


Calorieën per portie:

200 kcal


Ingrediënten:

  • 400gr havervlokken

  • 70gr zonnebloempitte

  • 50gr pompoenpitten

  • 40gr amandelen (of amandelschilfers)

  • 40gr walnoten

  • 60gr gedroogde kokos

  • 100gr gedroogd fruit naar keuze (rozijnen, gojibessen, veenbessen of cranberries, kersen, …)

  • 90gr arachideolie (of maïsolie)

  • 100ml ahornsiroop

  • Geraspte schil van 1 sinaasappel + plus een beetje van het sap (kleine kneep op de halve appelsien)

  • 4 theelepels kaneel

  • Optioneel: 1 theelepel vanille essence


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier

  • Meng de olie, ahornsiroop, beetje sinaasappelsap en de kaneel toe. Optioneel de vanille essence

  • Meng de rest van de ingrediënten, behalve de kokossnippers en het gedroogd fruit, in een grote kom en voeg olie-ahornsiroopmengsel toe en meng alles tezamen

  • Spreid het mengsel gelijkmatig op de bakplaat en zet het ongeveer 30min in de oven tot het goudbruin is

  • Schep het elke 10 minuten om

  • Voeg de laatste 10 minuten de gedroogde kokos en het gedroogd fruit toe

  • Laat de granola afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos. Zo blijft hij enkele weken houdbaar


Tip: speel zelf met het soort noten, pitten, zaden en smaakmakers die je toevoegt. Je kan niets misdoen


Tip: als je een lekkerder en krokanter resultaat wilt vervang de arachideolie dan met kokosolie. Dan moet je de kokosolie wel smelten

69 weergaven
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

6


Calorieën per portie:

155 kcal


Ingrediënten:

  • 600ml halfvolle melk

  • Vanillestok

  • 4 gelatine bladen (op voorhand geweekt in koud water)

  • 120gr honing

  • 200ml halfvolle natuuryoghurt

  • Saus:

  • 250gr frambozen (vers of diepgevroren)

  • 2eetlepels honing

  • 2eetlepels citroensap


Bereiding:

  • De vanillestok snijdt je in 2, schraap je uit en voegt de zaden en de stok toe aan de melk

  • Breng het rustig aan de kook. Dit mag gerust 10-15minuten simmeren

  • Haal de stok uit de melk en voeg de honing toe. Roer tot de honing is opgelost

  • Voeg de geweekte gelatinebladen toe en roer tot de gelatine is opgelost

  • Laat het mengsel wat afkoelen

  • Voeg de yoghurt bij het melkmengsel en roer goed door elkaar

  • Verdeel het in potjes en laat het minimum 6 uur staan in de koelkast

Saus:

  • Doe de frambozen, honing en citroensap in een pannetje en breng het aan de kook. Laat 3 minuten pruttelen.

  • Laat de saus afkoelen


  • Wanneer de panna cotta is opgesteven, schep er dan wat van de vruchtensaus op

Tip: je kan andere bessen gebruiken zoals bosbessen, aardbeien, braambessen, …


Tip: werk af met kruiden zoals citroenmelisse, citroenverbena, munt of basilicum

13 weergaven
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4


Calorieën per portie:

113 kcal


Ingrediënten:

  • 400gr maïs uit blik (of vers)

  • 1 rode paprika

  • 1 chili peper

  • 2 lente uien

  • Limoenzest

  • Sap van limoen (naar smaak)

  • Koriander en/of bieslook

  • Peper en zout

Bereiding:

  • Giet de maïs af

  • Snijdt de chilipeper en paprika in fijne blokjes

  • Versnipper de lente uien en kruiden

  • Voeg alles bij elkaar en kruidt af naar smaak


Tip: dit past bij elk Mexicaans of Amerikaans gerecht


Tip: deze salade is heerlijk tussen een volkoren wrap met een beetje feta erbij

9 weergaven