RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Aantal personen:

1


Ingrediënten:


Voor de tomatensoep

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 uien grof gesneden

  • 2 teentjes look grof gesneden

  • 2 stengels selder grof gesneden

  • 1 wortel fijn gesneden

  • 1 dunne prei grof gesneden

  • 1 eetlepel tijm

  • 2 tot 3 liter water

  • 1 liter tomaten pasata of 1kg verse tomaten

  • 3 bouillonblokjes naar keuze


Voor het pimpen

  • Een handvol spinazie

  • 50 gr feta

  • 50 tot 100gr linzen of kikkererwten

  • 1 theelepel korianderzaadjes fijn gestampt

  • Een snuifje sumak (optioneel)


Bereiding:


Tomatensoep

  • Zet een grote pot op matig vuur en voeg de olijfolie toe

  • Stoof de ui, look, selder, wortel en prei aan gedurende 5 tot 10 minuten (de groenten moeten wat slinken)

  • Voeg de tijm na 5 minuten stoven toe

  • Doe de tomaten of de pasata in de pot met de bouillonblokjes

  • Voeg nog water toe (de hoeveelheid water bepaald hoe dik de soep gaat zijn)

  • Kook de soep tot de groenten gaar zijn (20-30 minuten)

  • Mix de soep (je kan ze natuurlijk ook niet mixen)


  • Pimpen

  • Schep een kom tomatensoep uit

  • Leg de spinazie erin en werk af met de feta, sumak, korianderzaad en de peulvruchten


3 keer bekeken

Aantal personen:

1


Ingrediënten:

Voor de witte bonen hummus

  • 300gr witte bonen(uitgelekt gewicht)

  • 2 eetlepels tahin of 1 eetlepels sesamolie

  • 1 theelepel gedroogde komijn

  • 1 teentje look

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels citroensap

  • Peper en zout

Voor de gegrilde groenten:

  • Lente-ui

  • Wortel

  • olijfolie

Voor de bulgur

  • 70gr bulgur, ongekookt

  • 20gr walnoten

  • Een eetlepel sherryazijn

  • Een fijngesneden sjallot


Bereiding:

Voor de witte bonen hummus

  • Doe al de ingrediënten, uitgezonderd de peterselie, in een blender en mix het. Dit kan ook met een staafmixer of keukenrobot

Voor de gegrilde groente:

Verwarm een grillpan op hoog vuur

Neem enkele lente-uien en sprenkel er wat olijfolie op

Grill de uien tot ze goed gekleurd zijn aan elke kant

Schil de wortels en laat ze rauw


Voor de bulgursalade

Kook de bulgur gaar volgens verpakking

Voeg alle ingrediënten tezamen en kruid af met peper en zout



0 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4


Ingrediënten:

Voor de falafels

  • 500gr geweekte kikkererwten (500gr gedroogde kikkererwten weken in water gedurende 24 uur)

  • 2 teentjes look

  • 1 sjallot

  • 1 eetlepel komijnzaad

  • Een grote bussel peterselie fijngesneden

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Eventueel wat water om het geheel smeuig te maken

  • 5 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel

Voor de paprikasaus:

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui fijngesneden

  • 2 teentjes look fijngesneden

  • 2 paprika's in stukken gesneden

  • 1 eetlepel harissa

  • Koffielepel tijm

  • Koffielepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 200ml bouillon (naar keuze)

Bereiding:

Voor de falafels

  • Giet het vocht van de kikkererwten

  • Doe de sjallot, look, olijfolie, komijnzaad en peterselie in een keukenrobot en mix het glad

  • Voeg de kikkererwten in delen toe aan de massa. Mix tussendoor

  • Voeg de eetlepels bloem toe aan het geheel

  • De massa moet kneedbaar zijn zoals gehakt voor gehaktballen

  • Als de massa te vast is kan je wat water toevoegen

  • Rol er 14-20 falafels van

  • Verwarm de friteuse op 170°C

  • Bak de falafels 5 minuten

  • Het beste resultaat behaal je door de falafels nog een tweede maal te bakken (net zoals frieten)

Voor de paprikasaus

  • Verwarm een pot op matig vuur en voeg de olijfolie toe als de pot warm is

  • Voeg de ui en look toe en stoof ze gedurende 3 minuten

  • Voeg vervolgens de paprika toe en stoof het geheel op gedurende 10 minuten

  • Doe de tijm, paprikapoeder, tomatenpuree en harissa in de pot en stoof alles 2 minuten mee

  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel 20 minuten simmeren

  • Mix de saus

Tip: eet het als voorgerechtje of als hoofgerecht in een volkoren pita met een koolsalade

3 keer bekeken