RECEPTEN

Al sinds mijn kindertijd ben ik bezig met koken en smaken. Dankzij mijn jarenlange ervaring als (hobby)kok kan ik recepten aanbieden die niet alleen gezond zijn, maar ook culinair verantwoord. Mijn doel is om geen recepten aan te bieden die bestaan uit ingrediënten die je alleen in hyper-gespecialiseerde winkels kan vinden of die, wanneer alles op je bord ligt, uiteindelijk maar naar weinig smaken.

 

Iedereen eet graag lekker, en gezonde voeding hoeft niet saai, duur, of moeilijk te zijn.

  • Roman Schmidt

Aantal personen:

1

Calorieën per persoon:

500 kcal


Ingrediënten:

  • 50gr sojascheuten

  • 2 pijpajuinen fijngesneden

  • 60-80gr noedels

  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad


Umamipasta:

  • 100ml sojasaus

  • 50ml mirin

  • 100ml water

  • 30ml azijn

  • 1 steranijs

  • 1 teentje look fijngesneden

  • 1 chilipeper fijngesneden

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels misopasta


Bereiding:

Umamipasta:

  • Doe de olie in een potje en stoof de chilipeper en look op

  • Voeg de sojasaus, mirin, water en steranijs toe en laat het op zeer laag vuur een half uur sudderen

  • Haal het van het vuur en laat het 10 minuten afkoelen

  • Verwijder de steranijs en voeg de misopasta eraan toe


  • Kook de noedels gaar volgens recept

  • Laat de sojascheuten de laatste 30 seconden voor de pasta gaar is meekoken

  • Doe de noedels, sojascheuten, pijpajuin en sesam in een kom met een lepel van de umamipasta


Tip: De umamipasta houdt redelijk lang in de koelkast. Je kan hem in andere wokgerechten ook gebruiken


7 keer bekeken
  • Roman Schmidt

Aantal personen:

4

Calorieën per persoon:

610 kcal


Ingrediënten:

  • 280gr pasta (ik heb spelt gebruikt, maar de volkoren variant heeft de voorkeur)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 preien fijn in halve ringen gesneden

  • 200gr erwten

  • 4 volledige eieren met 2 eigelen

  • 120gr parmezaan of grana padano geraspt

  • Peper en zout

  • 4 eetlepels gehakte peterselie


Bereiding:

  • Kook de pasta gaar volgens de verpakking, maar hou een tas pastawater opzij (ik haal het water na 6 minuten koken eruit)

  • Meng in een kom de eieren, eigelen, parmezaan, peper en zout

  • Gebruik veel peper in dit gerecht

  • Stoof in een grote en hoge pan (of pot) de prei op in de olie op matig vuur voor 5 minuten

  • Voeg de erwten eraan toe en stoof het nog een minuut

  • Voeg al een beetje pastawater toe aan de pan

  • Zet het vuur op laag

  • Voeg de gekookte pasta toe en zet het al een beetje rond in de pan

  • Voeg het ei-kaasmengsel eraan toe en roer alles goed door elkaar

  • Als het te droog is kan je nog wat pastawater eraan toevoegen

  • Werk af met de peterselie


15 keer bekeken
  • Roman Schmidt


Aantal personen:

4

Calorieën per persoon:

580 kcal


Ingrediënten:


Saus:

2 eetlepels olijfolie

1 rode ui fijngesneden

1 rode paprika in kleine blokjes

2 teentjes look fijngesneden

1 koffielepel venkelzaad (fijn gesneden of verpulvert)

5 tomaten (gesneden) of 1 blik tomaten

100ml witte wijn

200 ml room (5-7%)

1 koffielepel tijm

Tiental basilicumbladen fijn gesneden


Scampi:

500gr scampi (zonder karkas, als je ze in het karkas bakt, dan moet je ze 3 minuten langer bakken)

3 eetlepels olijfolie

1 teentje look

1 sjalot fijngesneden

Een bussel peterselie fijngesneden

Citroensap


280gr pasta (70gr ongekookte pasta per man). Liefst een pasta met minimum 4gr vezels/100gr


Kruiden voor af te werken (peterselie, dragon, kervel, basilicum, …)

Een paar pijnboompitten


Bereiding


Saus:

Verhit een rode ui in 2 eetlepels olijfolie op middelmatig vuur

Voeg er na 3-5 minuten de paprika aan toe en stoof het verder aan gedurende 3 minuten. Voeg de look, tijm en het venkelzaad toe en bak het een minuut mee

Voeg er dan 5 gesneden tomaten aan toe (of een blik tomaten)

Voeg al een beetje zout aan toe, zodat het vocht wordt onttrokken

Stoof het geheel voor 5 minuten (hoog vuur) en voeg dan een scheut (100ml) witte wijn eraan toe

Als de saus nog dik is kan je er wat water aan toevoegen

Voeg dan de basilicum toe aan de saus en kook de saus nog 10minuten

Voeg er nog 200 ml room (5-7%) aan toe en kook het nog voor 5 minuten


Begin de pasta te koken


Scampi:

Doe de 3 eetlepels olijfolie in een hete pan

Begin de scampi goed te bakken in de pan

Voeg er na een minuut de sjalot, look en peterselie aan toe en bak alles nog een minuut

Zet de pan van het vuur en voeg eventueel wat citroensap toe


Werk het gerecht af met de verse kruiden en wat pijnboompitten


Tip: gebruik vaak verse en gedroogde kruiden. Ze zitten boordevol vitaminen, antioxidanten en smaak


21 keer bekeken

© 2020 Roman Schmidt